duminică, 7 iunie 2015

Gradina de paie. La un sac de cartofi am primit 25

Vlad Misurnii ne impartaseste experienta sa despre gradina de paie.  Toate suprafetele de pamant pentru cultivare sunt acoperite cu paie.  Povestirea lui Vlad incepe cu o mica introducere: aratul pamantului duce la nimicirea florei si faunei de la suprafata solului, Fiecare din acestea au partea lor importanta pentru formarea cernoziomului. Cand brazda se intoarce, flora si fauna este distrusa si asa se nimiceste procesul la care insectele contribuie zilnic la  prelucrarea elementelor necesare pentru un sol fertil si roditor. IN NATURA NU ESTE NIMIC INTAMPLATOR, TOTUL ESTE BINE CALCULAT.

De aceea Vlad pastreaza caracteristicile naturale ale pamantului, pentru a recicla totul cu folos si de a imbogati pamantul in mod natural.


 Sa nu credeti ca din primul an veti avea o recolta miraculoasa, roade adevarat mari sunt din anul doi, dupa ce terenul este acoperit cu paie.

 Vlad cumpara baloti presati de paie pentru acoperirea suprafetei de pamant. Stratul de  paie ajunge la o inaltime de 90 cm si lasa pamantul acoperit cu paie timp de doi ani.




 Buruenile de sub paie parca se topesc, rezista foarte putine, dar  acelea pana la urma sunt colectate si scoase de pe paie.
  Vlad ne da un exemplu, la o suprafata acoperita cu 8 baloti de paie in al doilea an raman numai 2. Aceasta inseamna ca, paiele au putrezit si au imbogatit solul cu o cantitate mare de elemente nutritive.
 Astfel terenul este bun de cultivat.
Capsunile si ceapa iubesc sa creasca in paie cu rezultate foarte bune, iar capsunii nu putrezesc chiar daca perioada  de ploi este mai mare,.





Vlad creste orice tip de cultura pe paie.


Cartofii in stratul de paie cresc in trei nivele. Dupa ce cartoful isi arata varful din paie este acoprit din nou, procedura se repeta de 3 ori. Cartofii din straturule de jos sunt mai mari si din straturile de sus mai mici.
 Cartoful in paie da roade foarte mari raportul este 1:25, adica la un sac de cartofi se culege 25 de saci de cartofi.




Morcovul, usturoiul, ceapa totul cresc in paie.

Rosiile se planteaza in sera mai tarziu iar pe paiele deja putrezite asa, roada e mai bogata.






Si varza iubeste sa creasca in paie, ele mentin umiditsiatatea si varza se simte si da roada buna. Mazarea, fasolea, castravetii, pot sa enumar o lista intreaga, totul creste in paie foarte bine.








Aceasta metoda nu este noua in agricultura, eu cred ca este o metoda foarte eficienta dar uitata  de oameni.



La scară industrială agricultura extensivă este folosita  dîn secolul al XIX-lea - spus Vlad - Am fost foarte impresionat de lucrarile lui  Ivan Ovsinskogo. Aceasta este primul agronom rus, care a demonstrat inutilitatea plugului! La un moment dat Ovsinsky a făcut senzatie în Rusia taristă: a crescut cereale de zece ori mai mult decat cu metoda clasica, si de patru ori a redus costurile forței de muncă si a resurselor.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu